Výběr jazyka
Cz
Web není aktualizován od roku 2012

NÚOV - 60 let

Právě jsme vydali mimořádné číslo bulletinu, které přináší tyto články: Jak se vyvíjelo odborné školství od roku 1950; NÚOV v datech; rozhovory: S ředitelem VOŠ, SOŠ a COP Sezimovo Ústí o spolupráci s NÚOV; S bývalým ředitelem VÚOŠ o událostech let 1968 a 1989; Se současným ředitelem NÚOV o nutnosti změn; články Co je dnes kvalifikace; Jak byl NÚOV připraven na krizi; Nové aktivity, projekty a vize.  

bull2010_60_1.jpgbulletin ke stažení bulletin ke stažení (847,92 KB)

I když Národní ústav odborného vzdělávání působil pod různými názvy, po celou dobu své existence se staral o úroveň odborného školství. Během těchto 60 let se změnilo téměř všechno – školy už nepodléhají „socialistické“ ideologii, změnily se společenské podmínky, požadavky zaměstnavatelů, poptávka žáků, skladba škol i oborů. Přesto se ve zpětném zrcátku odborného školství s neúprosnou pravidelností vracejí ty samé problémy: Jak zajistit, aby mohli zaměstnavatelé ovlivňovat obsah oborů, ale aby pak žáci nebyli příliš úzce specializovaní, jak to udělat, aby žáci získali všechny potřebné znalosti a dovednosti a přitom aby je výuka bavila, aby byli ochotní učit se po celý život…

Také NÚOV na tyto otázky hledal odpovědi. A v době, kdy rozhodovala v největší míře ideologie, se soustřeďoval hlavně na odborné problémy, dařilo se mu tak zachovat si svou tvář i slušnost. Dokládá to také skutečnost, že zde vždycky mohli pracovat lidé, kteří měli z politických důvodů jinde dveře zavřené.

Protože odborné vzdělávání nelze od 50. let 20. století oddělit od historie Národního ústavu odborného vzdělávání, věnujeme toto číslo bulletinu oběma těmto „historiím“ a jejich směřování k celoživotnímu vzdělávání.

Nahoru