Škola doufá, že jí částečné zaměření na celoživotní vzdělávání pomůže překonat očekávaný pokles počtu středoškolských studentů. Absolventi se prý snadno uplatní ve vinotékách, vinařských firmách nebo u dovozců vína.
Škola doufá, že jí částečné zaměření na celoživotní vzdělávání pomůže překonat očekávaný pokles počtu středoškolských studentů. Absolventi se prý snadno uplatní ve vinotékách, vinařských firmách nebo u dovozců vína.
Bzenecká škola nabízí studium hotelnictví, analýzy potravin, ekologie a podnikání, vzdělává také cukráře, zahradníky, vinaře a kuchaře. Jednotlivé obory se však prý prolínají, což chtějí vyučující přenést i na celoživotní vzdělávání sommeliérů. „Číšník u nás musí i do vinohradu, stejně jako například chemik. Navíc musí být takováto gastronomická škola napůl jazyková,“ uvedl ředitel školy Emil Ševčík.
Vzdělávací program pro sommeliéry obnáší 100 hodin, které se z 80 procent zaměří především na praktické zkušenosti, zbytek škola věnuje teoretické výuce vinohradnických a vinařských znalostí. „Je špatné, když sommeliér nedokáže zákazníkovi odpovědět na základní otázky ohledně historie nebo výroby vína,“ uvedl odborný učitel bzenecké školy Jaroslav Váňa.
Absolventi programu se naučí orientovat v odrůdách vín, vinařských pojmech a legislativě, poznají technologii zpracování hroznů a výroby vína a zvládnou hodnocení vín a jejich degustaci s rozpoznáním vad a nemocí. Naučí se také sestavit vinný lístek a jednat se zákazníkem.
Zajímavým uplatněním pro sommeliéry se prý mohou stát firmy, které dovážejí víno ze zahraničí. „Mohou zde hodnotit vína a hledat jejich vady či nedostatky. Mohou radit -toto kupujeme, to je něco, anebo naopak - toto nevozit. Stejně tak mohou posoudit, v jakém stavu se k nám víno dostalo a jak s ním dále nakládat,“ popsal Váňa.