Kurz pořádaly VOŠ, SOŠ a SOU Bzenec pod záštitou Národního ústavu odborného vzdělávání v rámci projektu „Proměna středních škol v centra celoživotního učení“. Učební plán vycházel z modulů o historii a současnosti vinohradnictví a vinařství, pěstování vinné révy, výrobě vína, práci v laboratoři, o dodržování bezpečnostních předpisů, zásad bezpečnosti potravin a o provádění hygienicko–sanitačních opatření. Dále také nákup, ošetřování a skladování vín, degustace vín, tvorba a prezentace vinného lístku a servis vína i příprava teplých nápojů a podávání nápojů hostům. Přednášející byli výborně připraveni a profesionálně přistoupili k pojetí výuky a praxe. Účastníci vysoce hodnotili to, že si mohli uspořádat svoje dřívější znalosti a načerpat vědomosti nové a všechno si vyzkoušet. V rámci výuky také navštívili garanty této výuky, kterými byly Zámecké vinařství ve Bzenci, Vinařství Štěpán Maňák v Žádovicích a Vinařství Bunža ve Bzenci. Všude se setkali s pěkným přijetím a získali tam praktické zkušenosti a vědomosti. Foto a text: Pavel Jurečka
Noví sommeliéři
8.3.2011 Hodonínský deník VE BZENCI. Od 15. ledna do 5. března se uskutečnil program dalšího vzdělávání v oboru Sommeliér. Zúčastnilo se jej dvanáct frekventantů – osob různých profesí, ale se společným zájmem o tuto práci.